Головна » 2017 » Листопад » 16 » Семінар-практикум на тему: «Сучасні перспективи розвитку спеціальної освіти. Діяльність ПМПК в світлі сучасних досліджень».
17:13
Семінар-практикум на тему: «Сучасні перспективи розвитку спеціальної освіти. Діяльність ПМПК в світлі сучасних досліджень».

14 листопада 2017 року на базі комунального закладу "Черкаський навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради" відбувся семінар-практикум для завідувачів районних (міських) психолого-медико-педагогічних консультацій за темою «Сучасні перспективи розвитку спеціальної освіти. Діяльність ПМПК в світлі сучасних досліджень».

Завідувач Черкаської обласної психолого-медико-педагогічної консультації Світлана Скляр привітала учасників семінару-практикуму та ознайомила присутніх з планом роботи.    

Директор комунального закладу «Черкаський навчально-реабілітаційний центр» Марія Пилипенко розпочала роботу семінару з відеопрезентації навчального закладу. Вона  ознайомила  учасників з умовами навчання, виховання та організації корекційно-пізнавального середовища для вихованців закладу, відповіла на питання щодо надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю.

Сучасні тенденції розвитку спеціальної освіти висвітлив Микола Шилов, консультант практичний психолог з девіантної поведінки, наголосивши про зміни та модернізацію в таких галузях освіти як спеціальна психологія та корекційна педагогіка.

Тему «Інклюзивна освіта – пріоритетний напрям у сфері освіти дітей з особливими потребами» презентувала Ірина Молчанова, консультант-логопед, яка зауважила, що важливою умовою формування нової системи освіти є забезпечення можливості вибору закладу освіти та навчальної програми відповідно до індивідуальних особливостей дитини з психофізичними порушеннями.

Про стан впровадження інклюзивного навчання в Черкаській області ознайомила присутніх Вікторія Донець, спеціаліст відділу спеціальної та позашкільної освіти Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації. Вона наголосила, що кількість дітей,  охоплених інклюзивною формою навчання  в області, збільшується з кожним роком, про що свідчать статистичні дані.

Методичні рекомендації  по формуванню інклюзивного освітнього середовища для забезпечення всебічного розвитку дитини надала Ольга Шиш, спеціаліст відділу дошкільної і загальної середньої освіти Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації. Вона наголосила про важливість початку ранньої корекційної роботи саме в дошкільному закладі.

Всі учасники активно виконували практичну роботу по «Створенню дорожньої карти розвитку інклюзивного простору в ДНЗ», яку презентувала Ольга Шиш, спеціаліст відділу дошкільної і загальної середньої освіти Управління освіти і науки ЧОДА.

Учасники семінару активно обмінювалися думками та ідеями під час виконання практичних завдань, включалися в обговорення та ділилися власним досвідом.

Питання реформування психолого-медико-педагогічних консультацій в інклюзивно-ресурсні центри висвітлила Світлана Скляр, завідувач Черкаської обласної психолого-медико-педагогічної консультації, яка вказала на цінність впровадження інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.

Вона зауважила, що цей процес є незворотнім на сучасному етапі розвитку суспільства і його гуманістичних цінностей, що потребує зламу стереотипів та оволодіння новими підходами та формами роботи всіма учасниками освітнього процесу. На завершення семінару завідувачем Світланою Скляр були надані роз’яснення щодо нормативно-правового забезпечення функціонування інклюзивно-ресурсних центрів.

Переглядів: 442 | Додав: opmpc | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: